ILIRIADA PORTAL

Pagat dhe pensionet, sa do tė rriten

Shko poshtė

28042009

Mesazh 

Pagat dhe pensionet, sa do tė rriten
E.Hoxha
Qeveria miratoi dje rritjen e pensioneve pėr rreth 530 mijė pensionistė nė tė gjithė vendin. Vendimi i djeshėm, i cili hyn nė fuqi nga 1 maji, parashikon njė rritje pensionesh qė varion nga 8 pėr qind pėr pensionet e posaēme dhe tė qytetit deri nė 20 pėr qind pėr pensionet nė fshat.
Gjithashtu pensionistėt do tė pėrfitojnė edhe 190 lekė nė muaj, shtesė si kompensim pėr ēmimin e energjisė elektrike. Pas kėtij vendimi, tė ardhurat minimale nga pensionet e plota tė pleqėrisė nė qytet nuk mund tė jenė mė tė vogla se 12226 lekė nė muaj, ndėrsa tė ardhurat minimale nga pensionet e plota tė fshatit nuk mund tė jenė mė pak se 7130 lekė nė muaj.


VENDIM PER
RRITJEN E PENSIONEVE

Ne mbeshtetje te nenit 100 te Kushtetutes, te nenit 88 te ligjit nr.7703, date 11.5.1993 "Per Sigurimet Shoqerore ne Republiken e Shqiperise", te ndryshuar, me propozimin e Ministrit te Financave, Keshilli i Ministrave,
V E N D O S I :
1) Rritjen, nė masėn 8 pėr qind tė:
a) pensioneve tė plota, tė pjesshme dhe tė parakohshme, tė pleqėrisė, tė pensioneve pėr merita tė veēanta dhe pėr vjetėrsi shėrbimi, tė caktuara sipas ligjit nr.4171, datė 13.9.1966 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn Popullore tė Shqipėrisė", dhe tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar, pėrjashtuar pensionet e caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar;
b) pensioneve tė posaēme shtetėrore dhe tė shtesave tė pensioneve tė posaēme shtetėrore, tė caktuara nė pėrputhje me ligjin nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar;
c) shtesės mujore, tė pėrfituar nė pėrputhje me vendimin nr.326, datė 21.6.1993 tė Kėshillit tė Ministrave "Pėr kriteret e trajtimit tė invalidėve tė luftės kundėr pushtuesve nazifashistė tė popullit shqiptar";
d) pensioneve tė caktuara me dekretin nr.758, datė 1.2.1994 tė Presidentit "Pėr njė mbrojtje tė veēantė tė ushtarakut", miratuar me ligjin nr.7799, datė 24.2.1994.
e) shtesės mbi pension, tė dhėna nė pėrputhje me nenet 33 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar.
2) Rritjen, nė masėn 10 pėr qind tė pensioneve tė plota, tė pjesshme dhe tė reduktuara tė invaliditetit dhe te pensioneve familjare, tė caktuara sipas ligjit nr.4171, datė 3.9.1966 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn Popullore tė Shqipėrisė", dhe tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar, pėrjashtuar pensionet e caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar.
3) Rritjen ne masen 10 % te shtesave mbi pension, tė dhėna nė pėrputhje me nenet 38 e 39 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar, dhe me nenin 24 tė ligjit nr. 4171, datė 13.6.1966 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn Popullore tė Shqipėrisė".
4) Rritjen, nė masėn 20 pėr qind tė:
a) pensioneve, tė plota dhe tė pjesshme, tė pleqėrisė, tė pensioneve tė invaliditetit, dhe pensioneve familjare, tė caktuara nė pėrputhje me ligjin nr.4976, datė 29.6.1972 "Pėr pensionet e anėtarėve tė kooperativave bujqėsore nė Republikėn Popullore tė Shqipėrisė";
b) pensioneve tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar.
5) Rritjen, sipas percaktimeve nė pikat 1 , 2, 3 dhe 4 tė kėtij vendimi e pėrfitojnė edhe pensionet tė cilat caktohen nga data 1.5.2009 e nė vazhdim, me kusht qė data e fillimit tė pensionit apo trajtimit, tė jetė deri mė 30.4.2009, pėrfshirė edhe kėtė datė.

6)
Pensionet e plota tė pleqėrisė, pensionet e plota tė invaliditetit dhe pensionet e plota familjare, tė caktuara nė mbėshtetje tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar, me pėrjashtim tė pensioneve tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt tė nenit 96 tė kėtij ligji, qė kanė datė fillimi nga 1.5.2009 e nė vazhdim, nuk caktohen mė pak se 10.276 (Dhjetemije e e dyqind e shtatedhjete e gjashte) lekė nė muaj dhe mė shumė se 20552 (njezetemije e peseqind e pesedhjete e dy ) lekė nė muaj.
7) Pensionet e plota tė pleqėrisė, pensionet e plota tė invaliditetit dhe pensionet e plota familjare, tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar, me datė fillimi nga 1.5.2009 e nė vazhdim, nuk caktohen mė pak se 6240 (Gjashtemije e dyqind e dyzet) leke ne muaj.
Cool Pensionistet qe perfitojne pension pleqerie, pension invaliditeti dhe pension familiar, te caktuara sipas ligjeve nr. 4171, date 13.9.1966 " Per sigurimet shoqerore ne republiken popullore te shqiperise" dhe nr. 7703, date 11.5.1993 " Per sigurimet shoqerore ne republiken e Shqiperise" te ndryshuar, perjashtuar ato tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė" te ndryshuar, edhe pas rritjes se pensionit te caktuar ne piken 1, 2 dhe 3 te ketij vendimi, do te vazhdojne te marrin kompensimin e te ardhurave sipas kritereve dhe masės se pėrcaktuar ne vendimin e Kėshillit te Ministrave nr.401, date 21.06.2006 "Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensionisteve" dhe nr.763, date 27.12.2006 "Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensioneve".
9) Pensionistet qe perfitojne pension pleqerie, pension invaliditeti dhe pension familiar, te caktuara sipas ligjeve nr. 4976, datė 29.6.1972 "Pėr pensionet e anėtarėve tė kooperativave bujqėsore nė Republikėn Popullore tė Shqipėrisė"; dhe nė sipas paragrafit te katėrt tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė", tė ndryshuar edhe pas rritjes se pensionit te masen e caktuar ne piken 4 te ketij vendimi, do te vazhdojne te marrin kompensimin e te ardhurave ne masen e perfituar nga zbatimi i vendimit te keshillit te Ministrave nr 17, date 20.1.2007 " Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensionisteve te fshatit".
10) Pas rritjes se pensionit sipas percaktimeve ne piken 1, germa "a" te ketij vendimi kompensohen me:

a) 190 leke ne muaj, pensionistet qe perfitojne pension te plote pleqerie minimal, te caktuar sipas ligjeve nr. 4171, date 13.9.1966 " Per sigurimet shoqerore ne republiken popullore te shqiperise" dhe nr. 7703, date 11.5.1993
" Per sigurimet shoqerore ne republiken e Shqiperise" te ndryshuar, perjashtuar ato tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė" te ndryshuar, kur te ardhurat mujore nga pensioni dhe nga kompensimet sipas vendimeve te Kėshillit te Ministrave nr.401, date 21.06.2006 "Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensionisteve", nr.763, date 27.12.2006
"Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensioneve", 138, date 31.3.1994 " Per kompensimin e shpenzimeve nga ndryshimi i ēmimit te energjise elektrike dhe lendeve djegese" e nr. 471, date 15.7.1996 " Per kompensimin nga ndryshimi i ēmimit te bukes, vajgurit dhe gazit te lengshem", jane deri ne 12 036 leke.

b) deri ne 190 leke ne muaj, por ne perpjestim te pensionit individual me pensionin e plote minimal, pensionistet qe perfitojne pension te pjeseshme pleqerie, te caktuar sipas ligjeve nr. 4171, date 13.9.1966 " Per sigurimet shoqerore ne republiken popullore te shqiperise" dhe nr. 7703, date 11.5.1993 " Per sigurimet shoqerore ne republiken e Shqiperise" te ndryshuar, perjashtuar ato tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė ligjit nr.7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė" te ndryshuar, kur marin pension te pjeseshem eshte deri ne 10 275 leke ne muaj.
Keta pensioniste do te vazhdojne te perfitojne kompensimin e llogaritur sipas vendimeve te Kėshillit te Ministrave nr.401, date 21.06.2006 "Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensionisteve", nr.763, date 27.12.2006
"Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensioneve", 138, date 31.3.1994 " Per kompensimin e shpenzimeve nga ndryshimi i ēmimit te energjise elektrike dhe lendeve djegese" e nr. 471, date 15.7.1996 " Per kompensimin nga ndryshimi i ēmimit te bukes, vajgurit dhe gazit te lengshem".

c) deri ne 190 leke ne muaj, per pensionistet qe marin pension pleqerise qyteti me te larte se pensioni minimal, kur masen e pensionit plus kompensimet sipas vendimeve te Kėshillit te Ministrave nr.401, date 21.06.2006 "Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensionisteve", nr.763, date 27.12.2006 "Per kompensimin e te ardhurave mujore te pensioneve", 138, date 31.3.1994 " Per kompensimin e shpenzimeve nga ndryshimi i ēmimit te energjise elektrike dhe lendeve djegese" e nr. 471, date 15.7.1996 " Per kompensimin nga ndryshimi i ēmimit te bukes, vajgurit dhe gazit te lengshem", e kane nga 12037 deri ne shumen 12 226 leke.
11) Kompensimin deri ne 190 leke ne muaj e pėrfitojnė edhe pensionistet qe do te marrin pensione pleqėrie, pensione invaliditeti dhe pensione familjare, sipas ligjit nr. 7703, datė 11.5.1993 "Pėr sigurimet shoqėrore nė Republikėn e Shqipėrisė" te ndryshuar, perjashtuar ato tė caktuara nė pėrputhje me paragrafin e katėrt, tė nenit 96 tė te kėtij ligji, me date fillimi nga 1.5.2009 e ne vazhdim, kur shuma e te ardhurave mujore ėshtė deri ne 12226 leke.

12) Pas rritjes se pensioneve sipas pikes 1, e 4 dhe zbatimit te kompensimeve sipas pikes 8, 9, dhe 10 te ketij vendimi te ardhurat minimale nga pensionet e plota te pleqerise ne qytet nuk mund te jene me te vogla se 12226 leke ne muaj ndersa te ardhurat minimale nga pensionet e plota te fshatit nuk mund te jene me pak se 7130 leke ne muaj.
13) Efektet financiare qė rrjedhin nga zbatimi i kėtij vendimi, pėrllogariten nė shumėn prej 4 168 milionė lekė dhe pėrballohen nga fondi i kontigjencės, i caktuar nė buxhetin e shtetit tė vitit 2009, pėr rritjen e pensioneve.
14) Shpenzimet pėr procedurat teknike tė zbatimit tė kėtij vendimi dhe pėr pagesėn e komisioneve tė shėrbimit tė pagesave tė pensioneve nga Posta Shqiptare sh.a., per 0.75 % ne muaj pėrllogariten nė shumėn 25 milionė lekė dhe tė pėrballohen nga fondi i kontigjencės, i caktuar nė buxhetin e shtetit, tė vitit 2009.
15) Ngarkohen Instituti i Sigurimeve Shoqėrore dhe Posta Shqiptare sh.a., per te nxjere udhėzimet teknike dhe pėr zbatimin e kėtij vendimi.
Ky vendim hyn nė fuqi pas botimit nė Fletoren Zyrtare dhe i shtrin efektet financiare nga data 1 maj 2009.
shekulli
avatar
ILIRI

Numri i postimeve : 4304
Reputation : 46
Points : 23658
Registration date : 06/12/2007

Shiko profilin e anėtarit http://www.iliriadaportal.com

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Pagat dhe pensionet, sa do tė rriten :: Komentet

avatar

Mesazh prej Tue Apr 28, 2009 8:27 pm nga ad

Very Happy

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

avatar

Mesazh prej Wed Apr 29, 2009 1:16 pm nga lidabica

mire mire ,shume mire,se jan pensionista,kane punu gjithe jeten,shume mire

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mesazh  nga Sponsored content

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi